Är det irritabelt tarmsyndrom som styr ditt liv? Vad hjälper!

Är du orolig av plötsliga magvärk, smärta, illamående, diarré och ett allmänt ohälsosamt tarmsystem? Har det varat längre än två veckor? Två år? Hela ditt liv? Om så är fallet kanske detta inte bara är en vanlig magvärk; Det kan vara irriterande tarmsyndrom, allmänt känt som IBS.

IBS-behandlingsplan
Köpa Viagra Tjeckien

IBS rapporteras påverka nästan 1 av 5 amerikaner och 6-18 procent av människor i hela världen

Allmänt definierat som en samling av symtom i ett annars hälsosamt matsmältningssystem, kan IBS lätt leda till en förlust av kvalitet i ens liv, även ta en avgift på den drabbade psykologiska hälsan. IBS kan kategoriseras i fyra olika varianter: IBS-C (där de drabbade är kroniskt förstoppade), IBS-D (där de drabbade lider av kronisk diarré, IBS-M, där båda symtomen förekommer, och IBS-U, som båda symptomen förekommer sällan. För närvarande, eftersom IBS är en samling av symtom och inte en singulär sjukdom, finns det ingen omedelbar botemedel. Individer som upplever IBS kan dock minska sina symtom med behandling.

IBS kan orsakas av många olika faktorer, inklusive kost, bakterietillväxt i tarmen, brist på vitamin D och stress

Från slutet av 2010-talet började läkare att övervaka sambandet mellan hjärnan och magen närmare och har uppskattat att nästan 40% av individer som lider av IBS har symtom härrörande från stress, ångest, depression eller andra psykologiska faktorer. Faktum är att tarmsystemet kallas ofta den ”andra hjärnan”, och bakterietillväxt och dålig kost kan ytterligare leda till ångest och depression och därmed irritera IBS-symtom. Många individer söker nu kognitiv terapi, antidepressiva medel och till och med hypnos för att minska stressfaktorer och hjälpa till att öka symptomen på IBS.

Att leva med IBS kan vara mycket svårt

De som lider av IBS-C upplever ofta försvagande smärta i hela kroppen, vilket kan leda till problem med anställning eller njutning av en typisk dag. Medan symtomen är motsatta för de som lider av IBS-D, kan plågan vara lika försvagande, med patienter som rapporterar ett behov av att tömma tarmen flera gånger per dag. Båda dessa symtom kan agitera ovanstående psykologiska faktorer och göra att individen får ökad ångest.

Eftersom så många faktorer kan samlas för att bilda en diagnos av IBS, kan denna diagnos ibland ta tid

Ibland kan de drabbade drabbas av influensa eller ett annat virus vid den tiden, vilket kan göra att de verkliga symtomen är förklädda. Liksom med min psykologiskt förbättrade sjukdomar, kanske läkare inte tar patienter på allvar när de beskriver de ständiga magproblemen.

IBS är viktigt att spåra, eftersom de som arbetar med IBS är i riskzonen för andra sjukdomar. Det finns kopplingar mellan IBS och sjukdomar som irritabel tarmsjukdom, Crohns sjukdom, endometrios, ulcerös kolit och till och med sällsynta hjärt-kärlsjukdomar som Marfans syndrom. Genom att hålla ett öga på IBS-symtom, schemalägga regelbundna möten med din läkare och prova olika behandlingar kan en individ kunna leva ett normalt liv med IBS.

Den vanligaste metoden för att behandla IBS innebär en noggrann övervakning av kosten

I många individer ”vissa livsmedel” utlöser IBS-symptom. I allmänhet är dessa livsmedel krydda eller sura i naturen, vilket hjälper till att irritera magslimhinnan. Andra kan finna att undvika gluten kan bidra till att underlätta allmänna tarmproblem. Motion kan också bidra till att minska symptomen på IBS, och att minska risken för fetma kan också hjälpa symtomen. Individer kan också ta ytterligare fibertillskott, vilket kan bidra till att stimulera tunntarmen i tarmsystemet. I allmänhet kan läkemedel som immodium hjälpa till med symtom, och under 2019 finns det flera förskrivna mediciner som kan hjälpa till att kontrollera IBS och möjliggöra större livskvalitet. Andra kan finna att terapi, antidepressiva medel och till och med medicin mot ångest kan bidra till att minska symtomen genom att hålla tarmsystemet i linje med hjärnan.

Medan antalet personer i USA som lider av IBS fortsätter att öka, eftersom medicinska samfundet tar dessa problem mer på allvar kan ytterligare behandlingar bli mer tillgängliga för den genomsnittliga personen. Med detta i åtanke är det fullt möjligt att IBS kan minskas avsevärt i framtiden. Med nästan 20 procent av amerikanerna som lider av IBS finns det gott om utrymme för förbättringar.

This entry was posted in Irriterande Tarmsyndrom and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Är det irritabelt tarmsyndrom som styr ditt liv? Vad hjälper!

 1. Tore Ljungberg says:

  Jag har bott hos IBS i tio år. Jag skulle bli så sjuk att min man skulle behöva hjälpa mig ur badrummet att jag var så sjuk id. Efter att ha haft flera läkare och många laxermedel fick jag äntligen diagnosen. Det hindrar mig från att göra många saker som att gå ut på middag eller shoppa med vänner. Jag vet var alla badrummen är! Jag hoppas att det kommer hem när mina symtom börjar

 2. Valdemar Nordlund says:

  Jag är 26 år och fick diagnosen IBS för två år sedan. Efter att ha lidit i många år bestämde jag mig för att gå till en läkare. Jag kände mig generad och det tog år för mig att träffa en läkare. Jag var rädd att jag inte kunde hantera det men jag tog fel. Jag är evigt tacksam mot min läkare.

 3. Alexander Jansson says:

  Titta på riktiga patientvideor när de delar sin IBS-C-upplevelse. Använd progress tracker. FDA godkänd. Få resurser. Använd symptomspåraren. Symptom Tracker. Lär dig om orsakerna. Lär dig mer om symtomen. Symtomen på IBS är vanligtvis värre efter att ha ätit. De flesta kommer att uppleva en "uppblåsning" av symtom, som varar mellan 2-4 dagar, varefter symtomen förbättras eller försvinner helt. Irriterbart tarmsyndrom (IBS) är en samling av symtom som kramp, buksmärta, uppblåsthet, diarré, och förstoppning. … IBS kan vara obekvämt. Men det leder inte till allvarlig sjukdom, till exempel cancer. Det skadar inte heller tjocktarmen (tjocktarmen) permanent

 4. Aron Granqvist says:

  Även om det inte är livshotande, minskar denna kroniska störning patientens livskvalitet och … Även om alla patienter med IBS har symtom på buksmärta och … Buksmärta eller obehag bör vara närvarande minst 3 dagar per månad i 3 .. .. unikt studerat och marknadsfört för både psykiatrisk sjukdom och neuropatisk smärta. buksmärta och kramp som ofta lindras genom att tömma tarmen, en förändring i dina tarmvanor, såsom diarré, förstoppning eller, ibland, båda, uppblåsthet och svullnad i din tarm buken, tecken och symtom på tjocktarmscancer inkluderar: En ihållande förändring i dina tarmvanor, inklusive diarré eller förstoppning eller en förändring i din avförings konsistens. Rektal blödning eller blod i avföringen. Ihållande bukomfort, såsom kramper, gas eller smärta.

 5. Fingal Lindroth says:

  Jag har lidit med irriterande tarmsyndrom i 3 år nu. Jag kämpade med missbruk innan det och när jag blev ren ändrades något i kroppen. Jag är glad att vara ämnesfri men jag lider nu av fruktansvärda kramper, plötslig diarré och ibland förstoppning. Jag vet ärligt talat inte vad som är värre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *