En studie om sömn-vakna störningar: bakgrund, etiologi och patofysiologi.

Naturliga sömnhjälpmedel
Generic Viagra Sverige

Det finns inget som en hårt arbetande person vill ha mer än att åka hem på natten efter en lång arbetsdag och falla väl i vila och sova natten igenom. Tyvärr finns det många människor som inte har detta resultat under sänggåendet. Vissa människor kämpar med förmågan att falla rätt att sova eller sova alls eller till och med sova under natten. Denna fråga kallas sömnlöshet. Sömnlöshet kan ha många effekter på ens livskvalitet och hur de lever sina liv dagligen. I Sverige finns sömnlöshet hos cirka en tredjedel av folket och det rapporteras att endast cirka fem procent av folket får professionell hjälp vid behandling av sömnlösheten.

Sömnlöshet kan pågå under en kort eller lång tid. Det kan upplevas i månader eller till och med år men det är ganska vanligt att observera hos kvinnor och äldre. I vissa fall har sömnlöshet visat sig uppstå utan någon uppenbar orsak alls, men det finns vanligtvis många skäl till varför problemet uppstår. Några av de huvudsakliga orsakerna är följande:

 • Den vanligaste frågan är dåliga sömnvanor. Dåliga sömnvanor har en betydande inverkan på sömnen.
 • Intaget av vissa ämnen har en direkt inverkan på sömnen, till exempel alkohol, koffein, nikotin och vissa typer av receptbelagda mediciner.
 • Stressorer om pengar, förhållanden och förlust av alla slag kan orsaka sömnproblem.
 • Medicinska problem som orsakar smärta, andning, urin och / eller matsmältningsproblem.
 • Mental hälsofrågor som depression och ångest.
 • Att vara äldre i ålder
 • Sovplatser som inkluderar periodisk rörelse i extremiteter i sömnapné och rastlöst bensyndrom.
 • Personer som arbetar med olika skift ofta än personer som har regelbundna scheman

Sömnlöshet varierar i svårighetsgrad och typer. Det finns flera typer av sömnlöshet som människor kan uppleva. Typer av sömnlöshet anges inkludera:

 • Akut sömnlöshet varar en kort tid. Några dagar eller veckor och kan bero på stress eller livshändelser. De flesta människor med denna typ av sömnlöshet övervinner symptomen naturligt.
 • Kronisk sömnlöshet uppträder under tre nätter eller längre på en vecka under en månad eller längre. Denna typ är ofta förknippad med sömnbesvär och ibland graviditet.
 • Primär sömnlöshet innebär att man inte kan somna eller sova utan någon definitiv orsak identifierad.
 • Sekundär sömnlöshet orsakas normalt av normala hälsotillstånd, depression, sömnstörningar och / eller ångest.
 • Försenad sömnfassyndrom är ett långsiktigt problem med att sova upp till tidiga timmar. Dessa människor stannar uppe hela natten och kan sova hela dagen. Denna typ av sömnlöshet kan orsaka sömnbrist, särskilt för personer som behöver stå upp tidigt på morgonen och inte kan sova hela dagen.

Sömnlöshet inkluderar också att ha svårt att få sova, vakna under natten och falla tillbaka till sömn med problem och vakna upp från sömnen tidigare än vad som var avsett.

Det är klokt att människor som planerar att söka hjälp för sin sömnlöshet upprätthålla en sömndagbok, för att hjälpa till att spåra sin sömn och de symtom de upplever under dessa tider. Eftersom cirka 33-45 procent av australienserna har dåliga sömnvanor kan dessa dåliga sovvanor manifestera och sätta människor i riskzonen för lägre produktivitet och mentalt osäkra beteenden. Vissa forskare fann att 44 procent av de vuxna som tonade in på internet innan de gick till sängs, varje natt och 59 procent av de människor som arbetar senare skiftar ut på natten och surfar på nätet eller tittar på filmer har en större sannolikhet att ha två eller fler sömnstörningar. Med beaktande av detta berömmer vi ytterligare att människor är mindre produktiva, mindre säkra och mindre benägna att ha ett trevligt bra arbete och främja en familjemiljö eftersom deras humör påverkas av deras brist på tillräcklig sömn.

Människor tenderar att hantera sin sömnlöshet istället för att söka rätt behandling. Allmänläkare kommer att hänvisa människor till specialist och terapeut som kan hjälpa till att hantera sömnlöshet. Behandling för sömnlöshet söks sällan, men i Sverige finns det alternativ tillgängliga online som är mycket kostnadseffektiva. Vissa av dessa onlinebehandlingar har testats och visat sig hjälpa människor i Sverige. Sådana program som finns tillgängliga online är självstyrda böcker och satser som leder människor genom ett program som använder verktyg för att förbättra sömnen.

This entry was posted in Sömnproblem and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to En studie om sömn-vakna störningar: bakgrund, etiologi och patofysiologi.

 1. Sixten Ekberg says:

  Det är mycket svårt för mig att fungera dagen efter en dålig natt med sömnlöshet. Jag har svårt att fokusera, är död, kämpar för att komma ihåg saker och är vanligtvis irriterad.

 2. Rolf Fredholm says:

  Sömnproblem kan påverka vem som helst i alla åldersgrupper. Som någon som lider av mild sömnapné, känner jag frustrationerna och kämparna i samband med sådana störningar. Det är inte lätt, men jag tycker att att ta en liten tupplur när jag kommer hem från jobbet håller mig energisk för kvällen.

 3. Sten Johansson says:

  Så många morgnar kommer jag ur sängen och känns som om jag inte hade sova. Jag är groggig under dagen och när eftermiddagen träffar kan jag inte längre hålla huvudet från att nicka. Det är särskilt pinsamt när folk märker att jag släpper ut lite okontrollerad snark. Jag förstår inte vad som händer, men jag kan mycket väl tappa jobbet om detta fortsätter.

 4. Emmanuel Lagerfelt says:

  Jag heter Daniel, och under större delen av mitt vuxna liv har jag behandlat sömnlöshet. När jag var yngre antog jag att jag bara var en nattugla. Men när de fysiska och mentala effekterna blev mer uttalade, började jag mina tvivel. Jag vaknade nu mitt på natten i timmar åt gången, och mitt humör tycktes alltid vrida på randen av nästa smälta.

 5. Otto Morner says:

  Harley är en 52 år gammal man, gift, med en fyra år gammal och är en myndighetschef för nio anställda. Han har obstruktiv sömnapné, som blev odiagnostiserad under ganska lång tid. Detta är en sömnstörning där personen snarkar eftersom hans tunga hindrar hans luftvägar och sedan slutar han andas under en tid innan han börjar andas igen. Cykeln upprepar sig hela natten. Detta tillstånd korrigeras med en CPAP-maskin, som hjälper luftvägen att hålla sig öppen genom att ge luftvägen positivt tryck så att personen inte slutar andas. Det tog Harley ett antal år innan han fick en korrekt diagnos, även om han hade en inkling hade han tillståndet och hans livskvalitet var inte så bra. Men han tyckte inte att det var så stort. på grund av hans tillstånd. Han skulle skrämma henne när han snarkade och sedan sluta andas. Det tog ett tag innan han fick korrekt diagnos, men nu är hans liv mycket bättre efter behandlingen.

 6. Evert Nilsson says:

  Jag är en 51 år gammal kvinna med mycket ångest. Jag brukar inte sova förrän 3: 00a till 4: 00a. När jag äntligen somnar, vaknar jag upp några gånger innan jag äntligen står upp cirka 10a. Jag känner mig trög och irriterad när jag vaknar för jag har inte blivit bra. sova.

 7. Hindrik Svard says:

  När man blir äldre börjar många problem förfölja honom som sömnlöshet, en störning i drömmen som hindrar dig från att somna, sinnet fungerar med många tankar som gör det svårt att somna

 8. Velam Linderoth says:

  Jag diagnostiserades med en sömnstörning när jag var yngre. Det har tagit mycket tid att lära mig att leva med detta, och jag har behandlat många läkare för att hjälpa mig arbeta med de problem som det orsakar för att behandla de problem som följer med det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *