Herpes Zoster, en sjukdom som behöver vård och uppmärksamhet eftersom den lätt kan misstas för någon typ av allergi

Bältros är en virussjukdom som kännetecknas av ett allvarligt hudutslag med blåsor i ett lokalt område, som också kallas zoster eller herpes zoster .

Age Shingles vaccin
Köpa Viagra Zoster I Prag

Vanligtvis visas utslaget antingen på vänster eller höger sida av kroppen eller ansiktet i en lång, bred linje

I området kan stickningar eller lokal smärta uppstå två till fyra dagar innan utslaget uppstår. Vanligtvis finns det dock inga symtom, även om vissa kan ha feber eller huvudvärk eller känner sig trötta. Utslag återhämtar sig vanligtvis inom två till fyra veckor, men vissa människor utvecklar kronisk nervsmärta som kan pågå i månader eller år, vilket är ett tillstånd som kallas postherpetisk neuralgi (PHN).

Bältros orsakas av en återaktivering i en persons kropp av varicella zoster-viruset (VZV)

Åderbråck orsakas av den ursprungliga VZV-infektionen. När varicela har lösts kan viruset i nervcellerna förbli inaktivt. Detta rör sig från nervkroppen till hudens ändar när den återaktiveras och orsakar blåsor. Återaktiveringsriskfaktorer inkluderar ålder, nedsatt immunfunktion och att ha haft åderbråck före 18 års ålder. Det är inte väl känt hur viruset kvarstår i kroppen och återaktiveras efteråt. För någon som inte har haft det men inte utlöser bältros kan exponering för viruset i blåsorna orsaka vattkoppor.

Beroende på vilket vaccin som används reducerar bältrosvaccinet risken för bältros med 50% till 90%

Det minskar också postherpetisk neuralgi och dess frekvens när bältros förekommer. När bältros växer kan antivirala läkemedel såsom aciclovir minimera sjukdomens svårighetsgrad och längd när de börjar inom 72 timmar efter utslaget. Bevis tyder inte på någon signifikant effekt på postherpetisk neuralgi nivåer av antivirala eller steroider. För att hantera akut smärta kan paracetamol, NSAID och opioider användas.

Ökningar i förekomsten av herpes zoster (HZ) har registrerats i Sverige och runt om i världen

Detta kan återspegla påverkan av vaccinationsprogram för VZV för barn som lanserades enhetligt i Sverige i slutet av 2005.

Över ålder och över tid visade båda datakällorna ökade HZ-nivåer

GP-rapporten visade en betydande årlig ökning med 2,5 per 100 000 HZ-upplevelser mellan 1998 och 2013 och en ökning med 4,2 procent i HZ-receptbelopp mellan 2002 och 2012 per år. Frekvensen av HZ i 60+ -populationen uppskattades öka från 11,9 till 15,4 per 1 000 personer med användning av GP-data eller från 12,8 till 14,2 per 1 000 personer som använder receptinformation (p <0,05, mellan de två perioderna). Uppgifter om sjukhusvistelse visade inte samma uppåtgående trend över tid, förutom för åldersgruppen 80 år. De flesta HZ-akutbesök har inte antagits och har visat betydande ökningar över tid.

I Sverige är HZ-belastningen viktig och fortsätter att öka över tiden

Denna ökning ses i pre-och post-universal vaccination med VZV 2005 och är mest uttalad i den äldre befolkningen. Tillsammans med åldrandet av den australiensiska befolkningen och vikten av hälsosamt åldrande garanterar den betydande bördan av HZ att hänsyn tas till HZ-vaccination för äldre.

En extraordinär fråga är om HZ-epidemiologin förändras över tid

Frekvensen för HZ kommer att bestämmas av andelen av den tidigare infekterade populationen och faktorer som påverkar återaktivering. Hope-Simpson trodde att exponering för varicella naturligtvis förbättrar resistensen mot zosterviruset och därmed förhindrar HZ-reaktivering. På grundval av detta indikerar modellering att reducerad exponering för varicella av vildtyp i länder med universell varicellaimmunisering kan leda till en ökad förekomst av HZ under 30 år 50 år efter implementeringen av programmet.
I Sverige började barn från 12 månaders ålder VZV-vaccination 2000 och i november 2005 infördes en obligatorisk 18-månaders VZV-vaccination. På senare tid har ett vaccin blivit tillgängligt för att förhindra HZ och PHN. Det levande försvagade Oka-stam HZ-vaccinet är 14 gånger mer effektivt än varicellavaccinet och är tillgängligt och godkänt för vuxna 50 år och äldre som är immunkompetenta. Shingles Prevention Study (SPS) fann att detta vaccin har en effekt mot HZ, PHN och en HZ-mätbelastning på 51%, 66,5% och 61% under 3 års uppföljning.

This entry was posted in Herpes and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Herpes Zoster, en sjukdom som behöver vård och uppmärksamhet eftersom den lätt kan misstas för någon typ av allergi

 1. Patrik Bjorkman says:

  Herpes Zoster har varit en allvarlig börda för mig. Jag har det mycket dåligt och jag skämdes. Jag känner att folk tittar på mig annorlunda när de får reda på det. Det är som de tycker att jag är grov och de är oroliga för att fånga den. Jag önskar mycket att bli botad från detta.

 2. Stig Goransson says:

  Jag har haft Herpes Zoster i över fyra år. Jag är tur att det inte blossat så mycket alls. När det blossar upp måste jag få medicin för att behandla det. Läkemedlet jag använder är Valtrex.

 3. Hampus Jakobsson says:

  Jag har behandlat Herpes Zooster, eller bältros, sedan gymnasiet. Det försämrade min förmåga att engagera mig i fysisk intimitet och förvärrade mina känslor av otillräcklighet med smärtan i utbrott. Jag sökte långt och bredt i ett försök att hitta en permanent lösning och blev glad när min läkare berättade om …

 4. Hakan Afzelius says:

  Jag har jobbat med herpes zoster eller bältros i flera år nu. Som barn hade jag vattkoppor som jag plockade upp från ett "pox-party". Nu som äldre vuxen har jag upplevt de smärtsamma utslagen och har tagits på ett antiviralt läkemedel för att bekämpa det.

 5. Zacharias Augustsson says:

  Herpes Zoster är ett av de många problem jag har upplevt. Det blev dåligt att jag tyckte det var obotligt tills jag träffade en läkare som tog tid att hjälpa mig bli av med det.

 6. Christer Ekman says:

  Jag gick till sjukhuset för vad jag trodde var ett utslag. Det visar sig att det var Herpes Zoster. Jag var i absolut panik och tänkte vad pokker jag ska göra den kvinnliga hunden gav mig herpes! Men min läkare förklarade för mig att det bara betyder att jag har bältros. Jag kände mig lättad, jag menar jämfört med STD-herpes jag faktiskt är klart här. Så min läkare gav mig medicinering och jag fortsatte med mitt liv.

 7. Wilhelm Sjostrom says:

  Jag fick Herpes Zoster när jag var 65 år, precis innan jag fick vaccinationen för det. Tyvärr är det det mest smärtsamma tillståndet jag någonsin har haft men min läkare arbetar med mig för att behandla det.

 8. Theo Agren says:

  Mitt första avsnitt av Herpes Zoster (AKA bältros) inträffade vid 50 års ålder. Jag hade en kliande lapp på höger sida av ryggen med blåsor. Det blev snabbt smärtsamt även om mina kläder rör den. Någon föreslog, och jag försökte, täcka blåsorna med ett lager klart nagellack. Detta bildade ett skyddande lock som förhindrade smärta när kläder rörde den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *