Herpes Zoster: infektionssjukdom; vet varför, hur och symtomen!

Vad som orsakar bältros

Herpesbehandling i Sverige

Herpes zoster orsakas av varicellaviruset, som råkar vara samma bidragande virus som är associerat med vattkoppor. Nästan alla människor som förvärvar herpes zoster har haft varicellaviruset en gång tidigare i form av vattkoppor. Första gången en person får varicellaviruset är vattkoppor resultatet. När varicellaviruset återaktiveras i kroppen uttrycks det som herpes zoster. Varicellaviruset lämnar aldrig kroppen när symptomen på vattkoppor avtar. Varicellaviruset finns kvar i kroppen vilande tills något utlöser det att uttrycka dess effekter igen. Den efterföljande aktiveringen av varicellaviruset uttrycks som herpes zoster. Oavsett hur svårt eller milt vattkopporviruset uttrycktes, är en person berättigad att återaktivera varicellaviruset för att uttrycka herpes zoster.

symtom

Symtomen som kan uppstå vid herpes zoster är huvudvärk och trötthet. En person kan också uppleva obehag i ögonen i närvaro av starkt ljus och ett smärtsamt utslag som kan innehålla blåsor och till och med brännande känslor. Dessa symtom kan upplevas ibland eller konstant under flera dagar. Normalt uppstår känsligheten för ljus och smärta och / eller brännande känslor innan utslag och blåsor uppträder. Ett typiskt utbrott av herpes zoster varar i cirka 10 till 15 dagar. En person vet när ett herpes zoster-utbrott börjar rensa eftersom blåsorna och utslaget på huden börjar skorpa. I en mindre frekvent förekomst kan utslag som är närvarande vid ett aktivt herpes zosterutbrott infekteras. Smärtan kommer fortfarande att finnas även om utslaget försvinner. Om en infektion utvecklas i utslaget behandlas den med antibiotika. Medicinska leverantörer kallar denna post-herpetiska neuralgi om smärtan kvarstår mer än 3 månader efter att utslaget har avslutats. Nästan en av tio fall av herpes zoster slutar med den person som upplever post-herpetisk neuralgi.

Vaccination

Av de människor som inte har vaccinerats mot varicellaviruset upplever ungefär var tredje person herpes zoster någon gång senare i livet. Det är mycket typiskt att herpes zoster förekommer bland människor i äldre ålder. Konsekvenserna av att få herpes zoster under äldre åldrar är mycket allvarliga. Ju äldre en person är, desto mer troligt är det att de utvecklar allvarligare sjukdomar på grund av att hon upplever herpes zoster. Inte bara människor i äldre åldrar riskerar att få herpes zoster. Människor som har försvagat immunsystemet har en ännu större risk att uppleva herpes zoster eftersom deras kropp i någon ålder inte kan slåss mot aktiveringen av varicellaviruset lika bra som yngre patienter. Det är säkert att säga att om en person aldrig har haft vattkoppor, så är det nästan omöjligt för den personen att någonsin uppleva herpes zoster-viruset eftersom viruset uppstår i sin egen kropp genom att mata av varicellaviruset som är kvar av vattkoppor.

Behandling

I Sverige rekommenderas det att folk får vaccination mot varicellavirus på en begränsad basis. Dessa begränsningar innehåller personer som har äventyrat immunitet och kan ha en hög risk att utsättas för vattkoppor. Gravida kvinnor instrueras att få vaccinet i de tidigare stadierna av graviditeten. Personer som har vad som klassificeras som en risk för betydande exponering för varicellavirus är en prioritet för vaccinationen. Denna klassificering avser personer som bor i ett hushåll med ett aktivt fall av vattkoppor. Vacciner är ett säkert och effektivt sätt att förhindra överföring av vattkoppor. Herpes zoster är inte så smittsamt som vattkoppor, men det är absolut nödvändigt att stoppa viruset innan det kan invadera kroppen för att stoppa dominoeffekten av stigande hälso- och sjukvårdskostnader och andra försvagande sjukdomar.

Ekonomisk påverkan

Bland australierna försvårar herpes zosterviruset sjukvården och ekonomin på grund av dess inverkan på den äldre befolkningen och följderna av att orsaka andra sjukdomar. Många äldre människor som utvecklar herpes zoster upplever ofta andra sjukdomar som kan bli dödliga. Fler och fler äldre åker till sjukhuset och vårdhemen och använder resurser som inte tar tillbaka kostnaderna.

This entry was posted in Herpes and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Herpes Zoster: infektionssjukdom; vet varför, hur och symtomen!

 1. Zacharias Pettersson says:

  Jag hade vattkoppor när jag var liten, så jag blev förvånad när jag fick ett utslag som såg ut som vattkoppor. Jag gick till min läkare och han diagnostiserade Herpes Zoster. Det tog några veckor att bli bättre.

 2. Loke Hagelin says:

  Herpes Zoster-viruset, speciellt helvedesrör, får mig att drabbas mycket förra året. Jag hade ett allvarligt utbrott som täckte min övre rygg. Till en början var det väldigt kliande men liknade sedan en smärta av stickande typ. Medicinering hjälpte mig att återhämta mig men jag har fått mycket ärrbildning.

 3. Marcus Westermarck says:

  Jag hade ett par riktigt dåliga upplevelser av Herpes Zoster. Det senaste var 2017. Det var en mycket smärtsam och obehaglig upplevelse. Jag hoppas att det inte händer igen.

 4. Ulf Dahlman says:

  Det är den typen av saker som är ett dubbelkantigt svärd, det finns fysisk smärta och mental smärta. De fysiska åkommorna är förståeliga för de flesta och accepteras lätt. De mentala frustrationerna av att inte kunna förhindra tillståndet och de ofta bedömningarna från oinformerade individer förvärrar den varaktiga smärtan. Att konstant behöva förklara resultatet av vattkoppor och inte STD är obehagligt. Att bara prata om STD gör många obekväma. Att behöva göra en förklaring verkar som att du försöker göra en ursäkt. Ibland kallar jag det för något annat för att undvika eventuell missförstånd.

 5. Gustav Jonsson says:

  Jag har haft två avsnitt av bältros. De säger att det vanligtvis är en äldre sjukdom men du kan få den i alla åldrar. Jag fick bältros för första gången när jag var 13 år när jag var under extrema mängder stress. Jag hörde också att det var ovanligt att få det en andra gång. Men tillräckligt när jag var 28 år gammal och under extrem belastning återkom det fruktansvärda utslaget men på motsatt sida av min kropp. Så jag bevisade två teorier fel. Jag var inte gammal och fick det två gånger. Förhoppningsvis kommer jag aldrig att behöva gå igenom det igen.

 6. Jens Lagerfelt says:

  Herpes zoster har gnällt på mig de senaste månaderna. Smärtan är ibland orealistisk, som en het poker med en rakkniv spets som snider en väg över nerverna på mitt bröst. Jag hörde talas om det sedan jag hade vattkoppor som barn, men jag tänkte alltid att jag skulle vara en av de lyckliga som inte fick den här sjukdomen. Jag hade fel. När den träffade slog den med vildhet och intensiv, brinnande smärta. Blåsorna och utslaget kom upp nästa, vilket lämnade mig värkande för lindring med smärtpiller som tylenol och försökte ta svala bad för att få känslan av het smärta från min hud.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *