Herpes Zoster-virus, hur man upptäcker och behandlar det, symtom och behandlingar

Herpes zoster (eller herpes zoster) är ett tillstånd orsakat av varicellaviruset (varicella-zoster) och kan endast förekomma hos personer som tidigare har haft vattkoppor. När en person återhämtar sig från vattkoppor försvinner viruset inte helt från kroppen utan förblir vilande i nerverna nära ryggraden.

Men när en person åldras kan viruset dyka upp igen i form av bältros.

Bältros är inte vanligt före 12 års ålder och de flesta fall förekommer hos personer över 40 års ålder. Sekundära eller efterföljande bältrosepisoder är sällsynta där de flesta bara upplever en attack av sjukdomen under deras livstid. Men personer med försvagat immunsystem, till exempel personer med symptomatisk HIV-infektion eller cancer, kan drabbas av upprepade infektioner.

skott
Köpa Viagra Online

Tecken och symtom:

De första tecknen på bältros inkluderar en brännande känsla eller stickande smärta och stickningar eller klåda i huden. Efter några dagar uppträder vanligtvis ett utslag eller blåsor på ena sidan av kroppen eller ansiktet. När utslaget är på det högsta kan symtomen variera från mild klåda till extrem och försvagande smärta. Utslag eller blåsor varar vanligtvis från 1 till 14 dagar men kan vara längre. Smärtan och stickningar som är förknippade med utslaget kan kvarstå i månader eller år efter eliminering av utslaget. Detta inträffar i cirka 1 av 10 fall och kallas post-herpetisk neuralgi.

Behandling:

Bältros kan behandlas med antivirala läkemedel. Behandlingen måste emellertid påbörjas inom 72 timmar efter det att utslaget uppträdde för maximal nytta. Om du tror att du har bältros, kontakta en läkare omedelbart. Merparten av behandlingen syftar till att minska initial smärta och utslag. Andra mediciner som kan användas för att lindra symtomen inkluderar smärtstillande medel och lokala salvor. Bältros i den övre halvan av ansiktet kan orsaka allvarliga ögonskador och medicinsk utvärdering bör omedelbart sökas. Det är viktigt att hålla den drabbade hudplatsen ren för att undvika sekundära bakterieinfektioner. Undvik punktering eller repor av blåsor.

Överföring:

Direkt kontakt med vätskan i urinblåsan kan orsaka vattkoppor (men inte herpes zoster) hos personer som inte tidigare har haft vattkoppor. Detta beror på att båda sjukdomarna orsakas av samma virus. Förutom direktkontakt kan bältros spridas genom luften genom att hosta och nysa om det finns blåsor i den smittade personens mun. Personer med bältros bör inte ha kontakt med personer som inte har haft vattkoppor eller som inte är säker på om de har haft vattkoppor.

Förebyggande:

 • En enda dos herpes zoster-vaccin (herpes zoster) -vaccin finansieras för alla vuxna över 70 år som en del av det nationella immuniseringsprogrammet. Det finns ett återhämtningsprogram för personer mellan 71 och 79 år fram till den 31 oktober 2021. För att få det finansierade vaccinet, besök din läkare eller lokala vaccinationsleverantör. Även om vaccinet tillhandahålls gratis kan en konsultationsavgift tillkomma.
 • Beviset tyder på en minskad förekomst av bältros bland friska personer som får Zoster-vaccinet, även om det för närvarande inte finns tillräcklig information för att utvärdera de långsiktiga effekterna av vaccinet.
 • Vuxna mellan 60 och 69 år kan också få en enda dos zostervaccin såvida de inte tidigare har fått en dos, är kontraindicerade eller inte är immunförsvarat. Vaccinet finansieras inte för denna grupp.
 • Rutinmässig användning av zostervaccinet hos personer mellan 50 och 59 år rekommenderas inte. Men människor som vill skydda sig kan överväga att få vaccinet. Vaccinet finansieras inte för denna åldersgrupp.
 • Personer med underliggande kroniska tillstånd som artrit, hypertoni, kronisk njursvikt, diabetes och andra liknande tillstånd kan säkert få zostervaccinet, förutsatt att de inte har ett försvagat immunsystem. Tala med din läkare för att diskutera ytterligare.
 • Vaccination med Zoster rekommenderas inte för personer under 50 år och är inte registrerat i Sverige för denna åldersgrupp.
 • Zostavax innehåller levande försvagat varicella-zoster-virus, som innehåller 14 gånger fler virus än varicellavacciner från barn. Personer med ett betydligt försvagat immunsystem bör inte få Zostavax. Personer med försvagad immunitet bör diskutera zostervaccinationen med sin läkare.
 • Vaccination med Zoster är kontraindicerat vid en allvarlig reaktion efter en tidigare dos av något vaccin som innehåller vattkoppor.

Om du är osäker, kontakta en expert.

This entry was posted in Herpes and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Herpes Zoster-virus, hur man upptäcker och behandlar det, symtom och behandlingar

 1. Alf Sparv says:

  Strax efter min 70-årsdag fick jag en mycket smärtsam herpes zosterinfektion. Hälften av min korsrygg var täckt med utslag som snart förvandlades till blåsor. Jag kunde inte somna på grund av smärtan och även när jag satt i min fåtölj kunde jag inte känna mig bekväm. Lyckligtvis hjälpte en kurs med oral antiviral medicin mig och jag fick inga biverkningar av det.

 2. Edvin Palmgren says:

  Jag har haft problem med Herpes Zoster under de senaste fyra åren, det verkar blossa upp en eller två gånger om året, och jag har inte kunnat hitta ett förebyggande för när tiderna blir dåliga. Jag kan inte identifiera några triggers och letar efter svar.

 3. Tobias Berglund says:

  Jag drabbades av en Herpes-virusreaktivering vid 57 års ålder. Jag fick en Herpes zoster-muninfektion: Jag kände en intens smärta när jag tuggar och började därför hoppa över måltiderna. Jag var i ganska grov fysisk form. Jag började ett botemedel och blev frisk. Det varade i ungefär en månad.

 4. Ravel Ekbom says:

  Jag har bara behandlat bältros en gång. Det var stressinducerat. Upplevelsen var eländig för mig. Så småningom gick de bort på egen hand utan medicinsk intervention.

 5. Leo Engberg says:

  Min dotter lider av Herpes Zoster. Hon har sökt hjälp hos sin primärläkare som har ordinerat olika behandlingar och sagt henne att undvika stress så mycket som möjligt. Läkaren ifrågasätter min dotters make sexuella vanor och partners. Det här är väldigt ledsen.

 6. Evert Svard says:

  Min far led av Herpes Zoster, han sa att det verkligen var en eldring. Han är en man som är stoisk, tuff och svår att få till känslor, men smärtan var olycklig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *