Infertilitet påverkar alla: Var hittar du den support du behöver

Infertilitet och tillhörande hälsotillstånd

Behandling mot infertiitet

I livet stöter vi på ett problem efter det nästa, och för det mesta plockar vi upp bitarna och vi fortsätter. Men ibland slår ett problem så hårt att vi inte vet vart vi ska vända oss. Jag skulle vilja prata med dig om en av dessa livssituationer i den här artikeln, infertilitet. Att få ett barn är svårt nog, men det är svårare att kämpa för att få ett barn i månader eller till och med år bara för att ta reda på att du eller din partner inte kan producera ett avkomma. Och det är exakt mardrömmen som 10-15% av befolkningen behandlar som en verklighet. Infertilitet är grymt och opartiskt och kan påverka vem som helst, så hur hanterar du något liknande, vad kan du göra?

Vad är infertilitet

Det första steget i att förstå en lösning på alla problem är att först förstå problemet. Det finns symtom på att vara infertila, det första är att du inte kan bli gravid ett barn. Ibland kommer en man att visa tecken på hormonella förändringar såväl som förändringar i deras hårväxt som kan indikera infertilitet. Kvinnor har också varit kända för att ha oregelbundna eller till och med ingen menstruationscykel överhuvudtaget. Den goda nyheten är att även om du får diagnosen det här problemet är det fortfarande möjligt att du och din partner kommer att bli gravid, även om du inte har genomgått någon form av behandling.

Sök en läkare

Det är viktigt att se en läkare men vanligtvis bara om du inte lyckats bli gravid i över ett år aktivt. Om du är en kvinna, se till att du pratar med din läkare om du är över 40 år eller om du är över 35 år och du har försökt bli gravid i sex eller fler månader. Var också medveten om din vanliga menstruationscykel, om den är oregelbunden eller orsakar en större smärta än vanligt kan det också vara ett tecken. Om du är en människa finns det naturligtvis olika tecken inklusive vad du tror kan vara något problem med mängden spermier du kan producera eller andra märkbara problem.

Om du har en historia av familjefruktbarhetsproblem eller om du själv har en historia med problem med din prostata, testiklar eller dina sexuella relationer i allmänhet och om dina testiklar är små eller det finns en märkbar svullnad i pungen, är det alla tecken på att kan indikera infertilitet hos män.

Vad som orsakar infertilitet

Nu när du vet vad du ska leta efter när det gäller att identifiera dina symtom är det också viktigt att veta vad som orsakar infertilitet i första hand. Nu frågan om vars fel det verkar vara ganska jämnt, både män och kvinnor kan lika infertila, vilket innebär att det är ganska jämnt fördelat 50% mellan båda könen eller båda parter har fel i förhållandet. Även om det är jämnt mellan könen, uppenbarligen de faktiska orsakerna till infertilitet varierar mellan de två.

Infertilitet och cancer

För män kan tidigare erfarenheter av vissa typer av cancer eller strålbehandlingar av cancer orsaka problem med spermaproduktion. I andra fall, även utan cancersymtom eller strålning, kan antalet spermier för män fortfarande vara lågt av andra skäl, såsom diabetes, obestämda testiklar eller till och med flera olika former av STI (klamydia, gonoré, kusma eller HIV). Kvinnor bör också vara medvetna om de har en historia av cancer eftersom strålning och kemoterapi också kan orsaka fertilitetsproblem.

Kvinnliga reproduktiva symtom

Det finns också ägglossningsstörningar som påverkar hur en kvinnas ägg kommer att släppas, så om du pratar med en läkare, se till att nämna några kända störningar, om det inte finns några kända störningar, se till att få dig utcheckad. Endometrios, som är ett tillstånd hos kvinnor där deras endometriala vävnad växer på utsidan av deras livmoder kan också påverka äggstockarna, såväl som livmodern och äggledarna.

Slutsats

I slutet av dagen det bästa du kan göra om du kämpar med att bli gravid skulle jag prata med din läkare. De kan utföra valfritt antal nödvändiga test för att utesluta möjligheter eller bekräfta dem, och det är alltid bättre att veta än att försöka för evigt och misslyckas. Var säker på att vara säker, vara lycklig och vara frisk alltid.

This entry was posted in Kvinnlig Infertilitet and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Infertilitet påverkar alla: Var hittar du den support du behöver

 1. Michael Aberg says:

  När jag först hittade var jag ledsen eftersom jag ville ha mitt eget barn. Endast 15% av kvinnorna är infertila så det fick mig att tänka "vad är fel med mig?" Jag undrar vad min make skulle tänka på mig? Jag skäms.

 2. Nils Ceder says:

  Att ha barn är något som jag alltid ville ha och jag visste att skulle bli en enorm del av mitt liv. När jag gick på gymnasiet började jag ha extremt oregelbundna perioder och var tvungen att läggas på olika mediciner och var på ett sjukhus på grund av min extrema anemi. Jag har varit på födelsekontroll i minst fyra år nu och vet att jag inte kommer att kunna tas bort av det förrän jag är redo att börja försöka få barn, och jag vet inte ens om jag ska för att kunna göra för att jag kommer att ha varit på födelsekontroll i nästan ett decennium, om inte mer. Min framtid med att få barn är okänd på grund av mina reproduktiva hälsoproblem, men jag kan bara hoppas att jag kan få dem, och om inte kommer jag att hitta ett sätt att få det att hända.

 3. Christian Skold says:

  Vi hade försökt i månader. Vi var övertygade om att han var problemet. Men min hälsa hade försämrats på sätt som jag inte ville erkänna. När vi äntligen fick vårt svar insåg vi att våra synpunkter var besvärade av vår oro över adoption. Lyckligtvis utbildade vi oss och fick över våra hangups.

 4. Orjan Ohly says:

  Även om jag inte är infertil, jag vill ha slag men med PCOS kan det göra det svårt för mig att bli gravid. Jag var otroligt lycklig att växa upp i en familj där min familj inte bryr sig om jag har biologiska barn eller adopterade barn, de skulle vara älskade för evigt, jag är verkligen välsignad att ha en familj som jag gillar min.

 5. John Lofgren says:

  Infertilitet är alltid bakom mig när jag pratar med min make. Vi är rädda för vad vår framtid håller, men det är för besvärligt och sorgligt att faktiskt prata om det med varandra. Istället förmedlas våra tankar och rädsla genom dolda betydelser och subtexter. Vår dröm är att starta en familj och vi är nervösa för hur vi kommer dit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *