Prostatacancer: 5 sätt att upptäcka det tidigt och börja behandlingen

Fallos

Prostatacancer och hur det behandlas

En av de viktigaste cancerfrågorna som män kommer att möta är prostatacancer. Speciellt finns denna cancer i körtlarna som kallas prostata. Prostatakörteln ligger nära urinblåsan och är på storleken på en valnöt. Den producerar spermvätska och bär sperma. Denna cancer drabbar mer än tre miljoner människor i USA och enligt

Första tecken

Prostatacancer Foundation of Sverige, en av sju män kommer att diagnostiseras med denna sjukdom. Att känna till de första tecknen på prostatacancer, grunderna i att bestämma dess närvaro och vad som kan göras för att behandla den är några av de grunderna i att hantera denna sjukdom. Att fånga cancer är tidigt och det är inte annorlunda för prostatacancer. I de tidiga stadierna är det lätt att behandla. Ursprungligen är symtomen obetydliga, men när det fortskrider börjar tecken utvecklas. Dessa symtom kan inkludera svårigheter att urinera, till exempel att flödet minskar. Blod som dyker upp i sperma, svårigheter att upprätthålla eller uppnå erektion, bensmärta och ömhet i bäcken är ytterligare symtom eller tecken på att främja prostatacancer.

Diagnos

Vid första tecken på de tidigare nämnda symtomen rekommenderas att en person träffar sin läkare. Det finns två vanliga screeningtester, den digitala rektala undersökningen och prostatantigentest genom ett blodprov. Diagnos av cancer görs genom en ultraljud, MRT och en biopsi av själva körtlarna. Enligt Mayo Clinic är den bästa metoden ett samarbete mellan dessa tre alternativ. När sjukdomens närvaro har bestämts är nästa åtgärd att bestämma behandlingen.

Behandlingsalternativ

Det finns många metoder för att behandla denna sjukdom och i vissa fall är ingen behandling omedelbart nödvändig. I andra situationer behövs kirurgi omedelbart. Roboter används ofta för operation på grund av deras precision när du gör snittet i buken. Detta förfarande för att ta bort hela prostatakörteln och omgivande lymfkörtlar är inte utan risker. Permanenta urinkomplikationer och erektil dysfunktion är vanliga problem med operationen. Kirurgi garanterar inte alltid att varje cancercell har tagits bort.

Strålning

Strålning är nästa alternativ som har som syfte att döda cancercellerna. Det tillhandahålls på två sätt. Externt genom en högdriven stråle riktad mot prostatasidan eller internt genom en anordning som storleken på ett riskorn placerat nära körtelplatsen. Detta kallas brachyterapi. Denna sista metod ger en låg strålningsdos vid långsam frisättning. Som med de flesta behandlingar finns det biverkningar som inkluderar erektil dysfunktion, diarré och urinsmärta.

Hormonterapi

En annan metod för behandling är hormonterapi. Denna behandling får en persons kropp att sluta producera testosteron. Att stoppa produktionen av testosteron hämmar matningen och tillskotten till cancercellerna, vilket resulterar i deras död. Det finns mediciner utformade för att stoppa produktionen av testosteron samt operation för att ta bort hela testiklarna. Vissa nyare mediciner kan hindra hormonet från att nå cancercellerna.

Kryokirurgi

Kryokirurgi är en form av kirurgi som fryser vävnaden för att döda cancercellerna. Detta är en ultraljudsstyrd operation där nålar är korrekt placerade och gaser tillhandahålls för att gå direkt till platsen. Därefter fryser de vävnaden och vänder den för att ”tina” den tillbaka till rätt temperatur. Detta är en procedur som blir mer vanlig.

Kemoterapi

Kemoterapi används oftast för att behandla cancer som har spridit sig från deras ursprungliga webbplats. det tillhandahålls genom vener i IV-form eller som ett piller. Dessa är starka mediciner som dödar de flesta cancerceller och är cancerspecifika.

immun~~POS=TRUNC

Immunterapi använder personens egen kropp för att döda cancercellerna. Personens immunsystem förstärks genom att ta några av sina egna celler och genetiskt konstruera dem i ett labb och sedan placera dem tillbaka i kroppen för att bekämpa cancercellerna. Enligt Mayo Clinic används detta ofta vid avancerad och återkommande cancer.

Alternativa behandlingar

Enligt de flesta källor finns det inga effektiva alternativa terapier som fungerar för behandling. Det finns dock en övertygelse om att de hjälper när de används för att stödja traditionell behandling. Många tycker att användningen av musik, konst, bön och konversation hjälper till med att hantera sjukdomsbehandlingen. Effektiv behandling av denna sjukdom är inledningsvis baserad på tidig upptäckt, så det rekommenderas att du ser din läkare på föreskriven basis på grund av en persons sannolikhet för att få prostatacancer.

This entry was posted in Prostatacancer and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Prostatacancer: 5 sätt att upptäcka det tidigt och börja behandlingen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *