Sömnproblem, deras orsaker och potentiella behandlingar

Vad är erektil dysfuktion
Köpa Generisk Cialis Online

Hur sömnstörningar kan påverka dig i Sverige

En av femte personer i Sverige drabbas av någon typ av sömnstörning. Sömnproblem är en typ av tillstånd som kan förändra hur du sover. Sömnproblem kan ha en negativ inverkan på ditt liv. Det finns många olika typer av sömnstörningar. Vanliga allmänna symtom kan inkludera sömnighet under dagtimmarna, svårigheter med dina naturliga sömncykler, andningssvårigheter, sömn vid ovanliga timmar och svårigheter att få sova. Enligt Sveriges parlament kan sömnstörningar eventuellt också leda till hälsotillstånd som fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och psykiska sjukdomar.

Typer av sömnstörningar

Låt oss diskutera några av de vanligaste typerna av sömnstörningar som vanligtvis drabbar australierna. Obstruktiv sömnapné, sömnlöshet, rastlöst bensyndrom, sömnsjukdomar i døgnsrytmen och centrala störningar i hyper-somnolens listas av Sveriges parlament som de vanligaste sömnstörningar som finns i Sverige.

Hela fem procent av vuxna i Sverige drabbas av svår sömnapné. Tjugo procent påverkas av mild till måttlig sömnapné. Obstruktiv sömnapné är ett tillstånd som påverkar andningen medan du sover.

Sömnapné

Apné definieras som frånvaro av andetag. Specifikt finns det upprepade fall där andningen blir begränsad medan du sover eftersom luftvägen kollapsar under sömnen och antingen skapar mindre luftflöde eller i extrema fall blockerar luftvägen helt. Symtom kan inkludera snarkning, sömnighet under dagen och sömnstörningar.

Apnea-behandling

Behandling av sömnapné beror på individen och svårighetsgraden av symtom. CPAP, eller kontinuerligt positivt luftvägstryck, är den vanligaste behandlingen för australier. En CPAP-maskin fungerar genom att blåsa luft i halsen med en mask som ansluts till CPAP-maskinen som är fäst vid ett ihåligt rör. Maskinen skjuter luft genom röret och in i masken och tjänar till att förhindra smalning i halsen genom en ökning av lufttrycket. Vissa maskiner inkluderar en luftfuktare eftersom denna behandlingsmetod har biverkningen av att torka ut näsan, munnen och halsen. En annan sömnapnébehandling är användning av orala apparater som kallas Mandibular Advancement Devices. De används vanligtvis för mild till måttlig sömnapné men kan användas i mer allvarliga fall där patienten inte kan tolerera att använda en CPAP. Riskfaktorer för sömnapné inkluderar övervikt och andra fysiologiska och åldersrelaterade faktorer.

Sömnlöshet

En annan vanlig sömnproblem som australierna upplever är sömnlöshet. Sömnlöshet är när sömnproblem är mer än bara en tillfällig upplevelse. När bristen på sömn är kronisk, pågående och börjar påverka en persons dagliga prestanda anses de ha sömnlöshet. Om sömnlöshet varar under tre månader betraktas det som episodisk. Det är ofta kopplat till stressande livshändelser som har gjort det svårt att sova. Om symptomen varar längre än tre månader anses sömnlösheten vara kronisk. Det finns flera orsaker till sömnlöshet inklusive anatomiska och beteendemässiga skäl. Behandling kan omfatta beteendemedel och medicinering.

Restless Legs Syndrome (RLS)

En annan vanlig sömnstörning enligt Sveriges parlament är Restless Legs Syndrome (RLS). Huvudfunktionen i RLS är den okontrollerbara önskan att flytta benen. På kvällen försämras symtomen. När man försöker somna är RLS-symtomen särskilt dåliga. RLS-symtom tenderar att vara svåra att förutsäga. Det finns olika mediciner som är användbara för att kontrollera RLS-symtom.

Vissa sömnstörningar, som ofta upplevs av australier som arbetar i skift som varierar timmar under dagen och natten, är kända som Circadian Rhythm Sleep Disorders. Skiftarbetare kan ha olika vaknings- och sömntimmar vilket kan leda till sömnighet och sömnlöshet. En speciell form av cirkadiansk rytm sömnstörningar är känd som icke-24-timmars sömnväckningsstörning är när en persons interna biologiska klocka inte stämmer överens med normal sömn och vaknar cykler. Synskada är en riskfaktor för denna typ av störning.

Neurologiska sömnstörningar

En annan vanlig kategori av neurologiska sömnstörningar i Sverige är Central Disorders of Hypersomnolence. Dessa inkluderar former av narkolepsi, en störning när en person plötsligt somnar vid en viss tidpunkt och idiopatisk hypersomni, ett behov av att sova överdrivet, vanligtvis i mer än 12 timmar varje dag. Hypokretin, en hjärnkemikalie som tjänar till att reglera sömn, tros förstöras av ett autoimmunt svar hos personer med narkolepsi. Enligt Royal Australasian College of Physicians är obstruktiv sömnapné och sömnlöshet de vanligaste sömnstörningar som drabbar människor i Sverige.

This entry was posted in Sömnproblem and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Sömnproblem, deras orsaker och potentiella behandlingar

 1. Sigge Selander says:

  Jag har hemsk sömnförlamning och sömnlöshet. Jag vaknar dränkt i svett och kan inte röra mig. De flesta nätter kan jag inte ens sova förrän omkring 3 AM och det känns hemskt. Mitt sinne rasar och jag kan inte få hjärnan att sluta.

 2. Hannes Malmsten says:

  Jag har haft svårt att sova i flera år. Jag vaknade och gnissade och kunde inte gå tillbaka och sova. Förutom att vara en lätt sovhytt gjorde detta nätter eländiga. På rekommendation från min tandläkare hade jag en sömnstudie som bekräftade sömnapné. Jag använder nu en CPAP varje natt. Det var mycket tufft att vänja sig till det, men nu får jag bättre sömn och känner mig mer vilad på morgonen.

 3. Josef Persson says:

  Min far har haft en sömnproblem så länge jag kan komma ihåg. Under de senaste åren har han fått medicinering för det. Ibland, under sena telefonsamtal, kommer jag att höra honom driva av med slurat tal. När det inträffar vet jag att p-piller som han tar börjar slå in.

 4. Nicklas Lindgren says:

  Jag visste att jag hade sömnapné sedan fyra år sedan. Jag gjorde bara ingenting åt det. Jag fick höra att jag skulle sluta andas under natten och det verkligen skrämde mig. Jag trodde att jag sov fint. Jag fick en maskin och en mask att använda när jag sover, men jag är fortfarande rädd att något dåligt kan hända mig.

 5. Gjur Fagerudd says:

  Jag har varit en sömnlöshet sedan jag var tonåring, år innan jag ens förstod vad sömnlöshet var. Innan jag förstod det hänvisade jag bara till mig själv som en "nightowl" och sa till mig själv att jag bara gillade att vara uppe på natten. På gymnasiet fick jag fruktansvärda betyg eftersom jag skulle somna under min morgonundervisning. Alla trodde att det var en beteendemässig fråga, men jag kunde bara inte sova. På college hade jag kontroll över mina klasser och valde att ta kvällskurser, vilket gjorde det möjligt för mig att sova under dagen, eftersom jag aldrig kunde somna på natten. Det gjorde stor skillnad och jag kunde börja ansluta att brist på (natt) sömn orsakade majoriteten av mina problem. Problemet var, i flera år försökte jag anpassa mig till det, fick jobb på midnattskift och stannade ute sent för att försöka distrahera mig från verkligheten att jag bara inte kunde somna på natten.

 6. David Lindroth says:

  Jag är 34 år och har haft en sömnstörning i flera år. Det skulle göra att jag kommer nästa dag från att inte få tillräckligt med sömn från kvällen innan. Jag skulle gå till jobbet och det skulle påverka hur jag kunde göra mitt jobb. Tills jag gick till läkaren och de gav mig några mediciner för att sova på natten. Nu har jag inga problem att få en god natts vila och det behöver inte påverka mitt liv längre.

 7. Jacob Lagerquist says:

  Jag har haft svårt att sova större delen av mitt liv. Jag skulle stanna uppe större delen av natten och sedan vara trött på dagen. Faktum är att jag började arbeta nätter och 12 timmars nattväxling så att sömnlösheten verkade mer normal för vänner och familj. När jag inte kunde sova på min lediga dagar skulle jag bara förklara det med att säga "Jag arbetar nätter" och de skulle förstå. Jag har provat melatonin, meditation, aromaterapier och många andra saker, men jag är bara inte programmerad att sova från klockan 22.00 över natten. Min normala vilotid är mellan tre och nio på morgonen, om jag har tur. Jag är van vid det ovanliga sömnschemat, men jag kan inte tyckas vänja mig vid hur högt allting är under dagen.

 8. Georg Tegner says:

  Jag har två berättelser om sömnstörningar. En var min svoger som hade sömnapné och inte riktigt visste det. Hans fru hade sagt till honom att han snarkade men han gjorde inte riktigt kredit. Han var ständigt berövad sömn; somnade när som helst var han själv inte rörde sig eller pratade. Körningen var farlig – han var ofta tvungen att dra och sova några ögonblick. Han fann att han var tvungen att lyfta huvudet med kuddar. Efter att hans fru skilde sig från honom kom han till vårt hus för att stanna en semester och jag hörde honom snarka 300 meter ner i korridoren genom två dörrar. Nästa dag sa jag till honom att han skulle "få din rumpa ner till Mayo Clinic (han bodde i Minneapolis) och gå igenom sömnstudien." Han gjorde. De väckte honom kort in i testet och fick honom att sätta på sig en Cpap eftersom de var rädda för att han skulle dö i testet. Det förändrade hans liv. Han sover så mycket bättre och när han kommer att lägga sig i säng i tid osv. – han somnar aldrig i olämpliga tider. Det är viktigt att notera att han inte trodde att han hade sömnlöshet. Min andra historia handlar om mig. Jag kämpar med äkta sömnlöshet (somnar inte) och fann att melatonin förändrade mitt liv. Jag började ta det när jag var 30 och kan inte tro vilken skillnad det gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *