Sömnsjukdomar bland dem som lider av ADHD

Alla behöver sova. Men många ser det som ett slöseri med tid. Speciellt i en fri marknadsmiljö, som den ekonomiska bakgrunden i våra samhällen, värderar människor tid som en dyrbar vara. ” Sömn är för veckan ” är en vanlig tanke och ” Tid är pengar ”: är ett utbrett motto i affärer. Varje gång vi läser en intervju med en verkställande direktör eller en entreprenör för framgång, lär vi oss att de sover några timmar eller försöker begränsa deras sömnbehov eftersom de ser det som ett hinder för deras verksamhet. Det finns ett antinomiskt tillvägagångssätt för sömn i vår värld: vetenskapen har visat sin betydelse som en hälsofaktor på både fysiologiska och psykologiska områden, men ekonomin behandlar det som en oproduktiv tid. Det finns en slags mörk sida i modern affärsverksamhet och det tar form av kronisk sömnlöshet. Men är inte begränsad till denna aspekt. I en större mening är vår vision av sömn kopplad till vår vision om tid.

Hur vi betraktar tiden för våra liv: som levande varelser eller som produktionsmedel?

Behandling mot sömnlöshet
Köpa Sleep I Butik Stockholm

Sömnlöshet i Sverige

Ur ekonomisk synvinkel under de senaste åren blir sömnlöshet ett relevant ekonomiskt inslag i Sverige, Europa och andra ”första världsländer”. Företag är mer medvetna om konsekvenserna av sömnlöshet på arbetarnas arbetsprestationer. Forskning har visat att sömnbrist leder till produktivitetsförluster och ännu högre dödlighetsrisker på arbetsplatser. Dessutom är statistik om sömnberoende påverkan på antalet trafikolyckor otillräcklig, precis som de dramatiska korrelationerna mellan sömnlöshet och medicinska fel, även på operationssalen på sjukhus. Det finns en stor dödstal på grund av de utbredda sömnstörningar i vårt samhälle och detta medför en ännu större ekonomiska kostnad.

Detta förklarar varför, från de senaste decennierna av förra seklet har vetenskapliga artiklar om sömnlöshet och andra sömnstörningar multiplicerats. Och varför det finns en blomstrande ”utmattningsekonomi”, som Financial Times har beskrivit det, som handlar om medicinska och beteendemässiga lösningar på sömnstörningar. Coaching-appar, betalade program, mediciner och kosttillskott är trendiga ”prêt-à-porter” -lösningar på sömnstörningar och det finns en mängd erbjudanden som närmar sig marknaden varje dag. Det finns utrymme även för freak-produkter som ”Nap pods”, högteknologiska kokonger som lovar att möjliggöra snabba och effektiva tupplurar på arbetsplatser. När medvetenheten om sömnlöshetseffekter växer marknaden ökar erbjudandet av lösningar med det.

Men denna form av medvetenhet är för tillfället begränsad till vissa branscher

På de allra flesta av arbetsplatserna är tappning på arbetsplatsen ett tabu och låg sömn betraktas också som en synonym för seriös arbetare. Men att vända synvinkeln till panorama är till och med värst. Många studier pekar på att sömnlöshet är en mycket skadlig faktor för arbetarkarriären och kan leda till förlust av arbetstillfällen och uteslutning från arbetsmarknaden. Sömnsjukdomar har ofta en dålig arbetspåverkan. En kategori arbetare som är mer drabbade av sömnstörningar och berövande är skiftarbetare. Många studier visar att sömnlöshet är vanligare hos skiftarbetare än i allmän befolkning och vi måste överväga det faktum att det finns ett tvåvägsförhållande mellan sömnstörningar och skiftarbete. Deras arbetstid hantering kan leda till sömnlöshet och sömnlöshet kan påverka deras arbete genom att öka risken för olyckor.

Sömnkvalitet och dysfunktionella sömnförhållanden har alltså en stor ekonomisk inverkan på våra liv och samhälle

Men när vi återgår till den föregående frågan, om vi inte bara betraktar oss som ekonomiska bidragsgivare utan också som levande organismer med fysiska och psykologiska behov, har sömnlöshet en ännu djupare inverkan på oss.
Sömn påverkar vikt, hormonreglering och även våra humör. God sömn är en viktig funktion i många funktioner i våra kroppar. Restaureringsfunktioner är mellan de mest märkbara. Från muskeltillväxt till vävnadsåtervinning och proteinsyntes. Även immunsystemet förbättras under ”tyst” sömn. I dröm, under REM-sömnperioden, upplever vi en tillväxt i lärande och minnesprestanda i vår hjärna.

Sömnbrist

Sömnbrist kan leda till ett brett spektrum av problem som påverkar både sinnet och kroppen. Otillräcklig sömn kan leda till högre risk för förkalkning av kranskärlen och följaktligen hjärtattack och andra hjärt-kärlsjukdomar. Även risken för infektioner är högre hos personer med sömnstörningar. Det är viktigt att märka att brist på sömn i samband med viktökning och utveckla fetma. Mental hälsa påverkas också kraftigt av sömnsvårigheter. Depression förekommer oftare i sömnstörningar som drabbas av människor men kan också vara en orsak till dessa tillstånd. Ångestsjukdomar är också korrelerade till otillräcklig sömnmängd, och forskning har visat att sömnlöshet kan förvärra symtomen hos personer som redan drabbats av den. Många andra psykiska hälsotillstånd påverkas av sömnstörningar, ofta i två riktningar.

I denna sömnfria vänskap är det nästan tydligt att sömnen måste återfå hans vikt

Vetenskapen har bevisat det och till och med företaget experimenterar de dåliga effekterna av ohälsosam sömn på huden. Vi måste kämpa mot socialt stigma, gamla trosuppfattningar och dålig arbetspraxis. Det är en tuff utmaning eftersom många är i vår värld och förmodligen kommer att kräva ett val. Valet mellan män och företag, mellan hälsa och arbete, mellan vår miljö och mängden producerade varor. Kommer vi att ha modet att göra detta val och ta konsekvenserna?

This entry was posted in Sömnproblem and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Sömnsjukdomar bland dem som lider av ADHD

 1. Joakim Bergman says:

  Sömnsjukdomar mycket faror för människan som för oro för så många störningar att få utan ordentlig sömn, det betyder somania, sömnapné, rastlöst ben syndrom, (RLS), Hypersomia, parassomia, somany disordes kommer att påverka för att få människor att sova störning, om fortsätter att gå får människorna bli mentell stress, trött, förlamning, otillräcklig matsmältning, öm bröstkorg, sjukdom att bli trött på kroppen, visa alltid att oro i ansiktet, i fler är mindre de människorna skulle ta ordentlig sömn då bara Vi kommer att kontrollera ovanstående störning för att befria deras liv för att bli av med störningen.

 2. Edgar Holmqvist says:

  Medan jag aldrig har haft en lång sömnproblem, har jag en tendens att snarka från mt sömnapné. Det är ett villkor som kan vara militärt relaterat från krigszonen.

 3. Isak Hjertsson says:

  Jag har lidit av sömnlöshet hela mitt liv. Det tog mig timmar att somna och det var aldrig en god sömn av god kvalitet. Jag har tillbringat mina dagar mycket utmattade med låg energi och det gjorde mig deprimerad eftersom jag var för trött att göra någonting. Jag trodde aldrig att ens en läkare kunde hjälpa förrän jag äntligen besökte en. Det tog mycket tid och behandlingar, men nu får jag den sömn jag behöver. Jag känner mig som en annan person.

 4. Valdemar Kroon says:

  Jag är en 23 år gammal man och har mycket problem med att sova. Jag stannar upp till 05:00 och måste vara på jobbet klockan 8. Jag får kanske två timmars sömn per natt och jag är utmattad hela veckan. På lördag och söndag försöker jag sova i för att ladda, men det räcker inte. Jag vet inte om det är sömnlöshet, men jag kan bara inte sova när jag behöver oavsett hur hårt jag försöker.

 5. Max Fagerudd says:

  Jag är 45 årig man och har 4 barn. Jag upptäcker nyligen att jag har sömnstörningar. Någon gång känner jag mig mycket trött och sömnig under dagen men har mycket svårt att sova på natten. Jag vaknar upp flera gånger under natten och när jag vaknar kan jag inte gå tillbaka och sova alls. Jag försöker ta Melatonin för att hjälpa till med att sova men det hjälper inte. Någon gång kan jag somna med en gång men någon gång tar det en timme innan jag somnar. Jag fick en mycket dålig dröm och när jag vaknar känner jag mig väldigt trött och rastlös. Jag försöker ta en kopp varm mjölk och duscha innan jag går till sängs för att sova bättre men för det mesta sovnade jag inte direkt. Kanske måste jag träffa läkare om mitt tillstånd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *